Keuzevakken onderbouw

Keuzevakken onderbouw

Bij Terra Wolvega kun je in de onderbouw kiezen, naast een stukje verplicht groen, voor de volgende keuzevakken:

 • Sport:
  Bij keuzevak sport gaan we bezig met sporten die je normaal gesproken niet doet in een LO-les. Denk hierbij bijvoorbeeld aan roeien, fitness, kickboksen, badminton en schaatsen. Daarnaast gaan we op vrijdagmiddag ook bezig met het leren van regels, scheidsrechteren en begeleiden van een sport of activiteit.

 • Toerisme
  Vind je het leuk om activiteiten te organiseren voor verschillende doelgroepen en te leren waar gastvriendelijkheid echt om draait? Dan is toerisme voor jou een geweldig keuzevak. Je werkt samen tot een leuk resultaat en organiseert je eigen Adventure Camp!

 • Muziek
  Heb jij nou altijd al beter willen leren zingen? Of een instrument willen leren bespelen zoals gitaar of piano? Wil je leuke covers van liedjes leren spelen of zelf een nummer/tekst schrijven? Dan ben je bij muziek op de goede plek! Ook als je het spannend vindt om te zingen of nog geen instrument kan bespelen.

 • Samenleving
  In dit keuzevak leer je diverse onderdelen van de gemeente kennen. Wie zit er eigenlijk in het gemeentehuis en wat doet bijvoorbeeld een sociaal rechercheur? Wist je trouwens dat het zwembad onder de gemeente valt? In dit keuzevak leer je van alles door middel van rondleidingen, spelvormen en excursies. Ben jij al wel eens in de raadzaal geweest?

 • Creatief:
  Bij Creatief gaan we aan de slag met verschillende technieken, vaardigheden en materialen. Denk hierbij aan het maken van een schilderij met de schildertechniek van Bob Ross, het leren tekenen van een portret of het ontwerpen van een logo. Maar daarnaast gaan we ook met hout, klei en andere materialen bezig. En misschien heb jij ook wel een leuk idee wat we bij creatief kunnen gaan maken!

 • Techniek:
  Wil jij graag met je handen werken en laten zien hoe technisch jij bent? Je gaat een half jaar meekijken en meelopen met de bedrijven Heiwo en Motip. Hier word je wegwijs gemaakt welke functies/beroepen er binnen de bedrijven mogelijk zijn. Natuurlijk ga jij zelf ook iets moois maken!

 • Groen:
  Wil je graag met dieren bezig zijn, natuuractiviteiten doen, bedrijven bezoeken en af en toe wat lekkers koken in de keuken? Dan is keuzevak groen iets voor jou! In dit keuzevak komen alle groene vakken die we op Terra Wolvega hebben nog eens extra aan bod met leuke verdiepingen.

 • Bloem
  Vind je het leuk om op een creatieve manier met bloemen bezig te zijn en elke week een nieuw bloemstuk mee naar huis te nemen? Tijdens dit keuzevak leer je verschillende technieken, ontwikkel je jouw eigen creativiteit en werk je met je handen, bloemen en groene materialen.

 • Uniformberoepen:
  Dit is een actief keuzevak in samenwerking met o.a. de brandweer, politie, landmacht en de marechaussee. Je krijgt voorlichting over deze beroepen, we krijgen bezoek op school en we gaan eropuit naar verschillende instanties! Lijkt het je leuk om deze beroepen beter te leren kennen? Dan kun je kiezen voor dit keuzevak.
 • Voeding & Duurzaamheid:
  Bij dit keuzevak leer je hoe je duurzamer kunt eten, hoe je eten langer kunt bewaren en hoe je zelf producten kunt maken zoals pindakaas, chips of popcorn. Je leert koken met groentes en kruiden uit de tuin. Daarnaast gaan we op excursie naar o.a. het voedselbos, de voedselbank, de natuurwinkel , de biofarm, horecagelegenheden en voedselfabrikanten. Hou je van koken en bakken en wil je meer weten over voeding? Dan is dit keuzevak iets voor jou.

 • Zorg & Welzijn: 
  Bij dit keuzevak maken we kennis met beroepen in de zorg. Met Alliade gaan we naar een verzorgingstehuis. We ontmoeten een IC-verpleegkundige, diĆ«tiste, de kinderopvang, ambulancemedewerkers en mogen zelf aan de slag in het skills lab. Je leert iets over EHBO en we bedenken activiteiten zoals bijv. een workshop handverzorging. Vind je het leuk om met mensen te werken en wil je je oriĆ«nteren op alle mogelijkheden in de zorg, dan is dit keuzevak iets voor jou!